Gastcollege Majone Steketee

Op woensdag 11 november 2020 hebben we het gastcollege, gegeven door Majone Steketee en georganiseerd door Studievereniging Active Together, online mogen volgen. In dit college kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- De geschiedenis van de aanpak van kindermishandeling
- Cijfers over de grootte van het probleem kindermishandeling
- Cijfers en uitleg over een onderzoeksprogramma
- Intergenerationele overdracht
- Stress trauma cirkel
- Wat er aan het probleem gedaan kan worden
- Wat kinderen en ouders nodig hebben van hulpverlening
Veel studenten die mee hebben gekeken gaven aan dat ze het een leuk, duidelijk en leerzaam college vonden. Majone stond open voor vragen en gaf extra uitleg waar nodig. In totaal hebben 14 studenten meegekeken en geluisterd en zijn er 14 studenten weer iets beter voorbereid op het toekomstige werkveld!

Reacties van leden:
Erg leerzaam. Heb je zeker wat aan voor in de toekomst! 

  • Esperanza 

Ik vond het een super leerzame meeting. Veel dingen gehoord die ik nog niet wist. Ik ga er zeker wat dingen van mee nemen! 

  • Jennifer

Heel erg leerzaam, ik weet nu meer over de verschillende soorten kindermishandeling. 

  • Evi 

Heel leerzaam en interessant. De cijfers waren schrikbarend, hopelijk kunnen wij daar in de toekomst met zijn alle wat aan doen! 

  • Cathalina



Bartimeus

Op vrijdag 9 oktober 2020 kregen we een voorlichting van Ina Woudstra namens de organisatie Bartiméus. Er waren 7 studenten aanwezig waardoor we prima vragen konden stellen. We begonnen met een presentatie die inging op de volgende punten:

  • Foto’s van verschillende gezichtspercentages;
  • Hoe verschillende aandoeningen er in de praktijk uit zien (kokervisus, macula degeneratie, glaucoom, diabetische retinopathie, staar);
  • De ZIEN app van Bartiméus  ;
  • Signalen van gezichtsverlies bij cliënten;
  • Cerebrale visuele stoornis;
  • Waneer Bartiméus kan helpen;
  • Wat Bartiméus doet.

Daarnaast kwamen er tijdens de presentatie verschillende vragen naar voren die we in een quizvorm moesten beantwoorden. De uitkomsten waren vaak anders dan van te voren werd verwacht. 


In totaal duurde de activiteit een uur. Ine wees ons erop dat we vooral een keer het muZIEum (https://muzieum.nl/) moesten komen bezoeken, omdat we dan zelf zouden kunnen ervaren hoe het is om een oogafwijking te hebben. Daarnaast kregen we de tip om de ZIE app te downloaden, omdat ook deze app goed aan kan geven hoe de wereld eruit ziet met een oogafwijking.  


Ik heb veel geleerd over zicht en wat een cliënt (of familielid, of iemand uit het netwerk) ervaart als hij of zij een oogafwijking heeft. Daarnaast weet ik nu beter hoe ik iemand met een oogafwijking kan helpen in zowel het werkveld als op straat. 


Reacties van leden:


Bedankt voor de heldere uitleg. Het is goed om te weten dat er zoveel verschillende visuele problematieken zijn. En fijn dat ze ons tips heeft gegeven hoe we kunnen herkennen dat iemand slechter begint te zien.

  • Isabel

Zelf vond ik het heel leuk om wat meer informatie te krijgen over de verschillende vormen van visuele beperking en hoeveel effect dat kan hebben op een persoon en vooral ouderen. Hele nuttige informatie een ook heel duidelijk verteld en ik heb het idee dat ik hier later zeker wat mee kan.

  • Cynthia


Ik vond de presentatie interessant. Vooral het voorbeeld over het boek lezen in de trein vond ik interessant om te horen. En de tips hoe je een visuele beperking kunt herkennen vond ik erg handig. Dit kan je toepassen met Social Work om mensen met een visuele beperking hulp te bieden.

  • Kimberly


​Ik vond dit een heel interessant leermoment. Zelf heb ik een oma die bijna blind is en dus herkende ik best veel uit deze presentatie, maar ik heb hierdoor ook wat bijgeleerd. Dingen waar ik bijvoorbeeld nooit eerder aan dacht en wat voor effect dat heeft op blinde of slechtziende ouderen. Dit kan ik zeker toepassen voor als ik later iets ga doen in de zorg bijvoorbeeld. 

  • Lena

Studiemoment

Op zaterdag 10 oktober 2020 hield S.V.A.T. een studiemoment voor alle studenten uit jaar 1. Het studiemoment was bedoelt voor specifieke vragen over de stof en algemene vragen over jaar 1. De vragen konden worden gesteld aan de commissieleden Anne (jaar 2) en Kyra (jaar 3). Er waren enkele vragen over de stof die goed beantwoord konden worden. Daarnaast kwamen er vragen over manieren van leren en over hoe de toets in elkaar zou zitten. We hebben leuke reacties gekregen en wij kregen het gevoel dat de studenten die er waren echt iets hebben gehad aan onze antwoorden en wat geruster de toets in konden gaan! Daarnaast hebben de eerste-jaars studenten elkaar ook onderling tips kunnen geven over hoe ieder zich voorbereidt op de toets. 


Reacties van leden:


Heel fijn dat er echt tijd en ruimte is voor je vragen! Ik heb ook echt goede tips mee kunnen nemen.

  • Kayenna


Goede tips vanuit eigen ervaring. Dit stelt mij gerust voor de aankomende toets.

  • Lena